In gesprek met de architect

HISTORISCHE DETAILS MAKEN HET ONTWERP

Lof & Loof is ontworpen door Architect Pim van der Ven van Juli Ontwerp. Met plezier liet hij zich inspireren hier iets bijzonders van te maken. Pim legt uit hoe.

“Ik heb een historische band met dit gebied. Mijn overgrootvader woonde hier in de buurt, in de Ido Hof aan de Vrouwgelenweg. Daarnaast is het een oud agrarisch gebied; met landerijen, tuinderijen, het Perenlaantje. Dat wij hier nu een plan ontwerpen vond ik erg leuk en bijzonder. Ik wist direct: ik wil recht doen aan de mooie historie en de agrarische functie van dit gebied. Deze onderwerpen hebben we gecombineerd met een belangrijk thema dat we altijd integreren in onze ontwerpen: geluk. Hoe kun je door architectuur bijdragen aan het welbevinden van de mensen die er gebruik van maken?”

SYMBIOSE VAN HISTORIE EN NIEUWBOUW

“We hebben kenmerkende details van de oude Ido Hof verwerkt in Lof & Loof, zoals de ronde voordeur met diepe nis waardoor er een statige entree ontstaat. We lieten ons inspireren door de karakteristieke, trapvormige schoorsteen en de ronde ramen die voor extra daglicht in het trappenhuis en de hal zorgen. In de twee blokken eengezinswoningen hebben we het oertype van de boerderij als vormentaal gebruikt; het voorhuis van de Ido Hof, met daarachter de ‘schuur’, waarin 5 of 6 woningen zijn verwerkt. Historische vormen, die in een nieuw ontwerp met eigentijdse materialen zijn uitgevoerd.”

“Contact en gemeenschapsgevoel bevorderen het woongeluk van mensen. Daarom wilden we bewoners de mogelijkheid geven om op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te komen. We creëren een verblijfszone tussen de openbare en privéruimte. Diepe erkers waar je in kunt zitten, met veranda’s voor de woningen, een Ambachtse Stoep voor de Herenhuizen. Als je daar zit, groet je op een natuurlijk manier de buurtgenoten op straat, want je bent zichtbaar.

Toch ben je op je eigen terrein. Een luchtige manier om contact te maken.”

DIVERSITEIT AAN WONINGTYPEN

Lof & Loof heeft een grote diversiteit in woningtypen: eengezinswoningen, herenhuizen, twee-onder-eenkappers, bungalows en zelfs een vrijstaande woning. Hierdoor krijg je een leuke mix aan verschillende bewoners. Zo wordt het echt een gemêleerde gemeenschap.”

Het woningaanbod